Законопроект «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», зареєстровано 22 лютого 2016 Верховною Радою України.
Даний документ регламентує нові вимоги до інформації про складові продукту. Інформація повинна бути:
- достовірної
- легко читатися
- відповідати європейським правилам.
Коли закон набуде чинності, виробникові доведеться детально прописувати склад, харчову цінність, терміни і умови зберігання продукції, а також країну походження сировини. Це, зокрема, стосується сирого м’яса.
Виробник повинен вказати складові продукту, які можуть викликати алергію. Повинна збільшитися і кегль шрифту, яким буде набраний текст.
Варто підкреслити, що покарання, чекати порушників правил, які ставлять під загрозу життя і здоров’я споживачів, залишилися майже незмінними. Так, переважно це штраф в розмірі від п’яти до 12 мінімальних зарплат і вилучення товару з обігу. А ось продавцям, які будуть реалізовувати товар, термін придатності якого минув, загрожує штраф від 8 до 12 мінімальних заробітних плат.